logo MUDA Atheneum voor Podiumkunsten

MUDA Atheneum voor Podiumkunsten


Passie met grootste onderscheiding
 • Stacks Image 10111
 • Stacks Image 10113
 • Stacks Image 10115
 • Stacks Image 10117
Klassieke Muziek

Het MUDA zet zwaar in op klassiek. Wij geloven in de maatschappelijke en ethisch/esthetische relevantie van klassieke muziek en haar sterkte in het bijdragen aan de mensontwikkeling. Uiteraard komen alle stijlperiodes zowel in de theorie als in de praktijk aan bod, inclusief de nieuwste en meest hedendaagse muziekstijlen. Onze leerlingen klassieke muziek steken er op prestigieuze concerten en wedstrijden echt bovenuit.

De leerkrachten van de klassieke afdeling zijn dan ook niet van de minste: Dorotea Haers (assistent piano aan het Conservatoire Royale de Bruxelles) saxofoondocent Raf Minten (conservatorium van Gent, Blindman), fluitleraar Johan Rycken (docent conservatorium Antwerpen), componist Simon De Poorter, violist Paul Klinck, Wim De Vlaminck (1e slagwerksolist Symfonieorkest van Vlaanderen, Anima Eterna), trompetleraar aan het conservatorium Steven Devolder, Lin Chin Cheng (marimbavirtuoos)... we vernoemen er hier slechts een handvol, uit een enorme schare leraren die hun professionele podiumervaring zeer deskundig op de leerlingen weten over te brengen.

Stacks Image 10125
Klassieke muziek, daar begon het allemaal mee in 1972, als 'Kunsthumaniora' onder auspiciën van het Gentse conservatorium.

Zowel in de tweede als in de derde graad volg je 5u algemene muziekleer. In het vak muziekesthetica ga je dieper in op de betekenis van de klassieke muziek. Het vak muziektheorie is geënt op de klassieke harmonieleer.
De door jou gekozen hoofddiscipline (instrument / compositie / klassieke zang) wordt in het KSO anderhalf lesuur per week INDIVIDUEEL onderwezen. Je volgt daarnaast nog een half uur tweede instrument. Naast koorzang is er een uur samenspel / kamermuziek in de tweede graad, 2 uren in de derde graad.

Instrumentkeuze KLASSIEK
accordeon - alto - altviool - bandoneon - baritonhoorn - bastuba - blokfluit - bugel - cello - contrabas - cornet - dwarsfluit - euphonium - fagot - gitaar - harp - hobo/engelse hoorn - hoorn - klarinet - klassieke zang - klavecimbel - luit - orgel - piano - saxofoon - slagwerk - traverso - (bas)trombone - trompet - viool

Klassieke zang
Lesgever Philippe Wesemael is een icoon in zijn vak. Heel wat oud-leerlingen van hem staan in de grote operahuizen op de planken.

Compositie
In welke stijl je ook muziek wilt schrijven, leerkracht Simon De Poorter leidt je op tot een veelzijdig en intelligent toondichter. Je kunt er ook meestal prat op gaan dat je werken op school worden gespeeld.


Hedendaagse Dans

Nergens in Vlaanderen vind je zo'n gespecialiseerde hedendaagse dansopleiding in het secundair onderwijs als bij ons. MUDA is dé topschool voor hedendaagse dans in de meest 'contemporaine' betekenis van het woord.
We bereiden onze studenten voor op een latere opleiding aan professionele hogescholen voor hedendaagse dans in binnen en buitenland. Zo hebben we momenteel oudleerlingen die studeren aan Artez (Arnhem), Codarts (Rotterdam), Fontys (Tilburg), AHK (Amsterdam), A-Zur Danse Académie (Bordeaux), Northern School of Contemporary Dance (Leeds) en in het verleden bij Artesis (Antwerpen), P.A.R.T.S. (Brussel), Royal Ballet School (Londen) enz... Techniek, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling staan hoog in ons vaandel. In de tweede graad volg je maar liefst 14 uur dans per week, in de derde graad zelfs 18.

Ons gedreven en uiterst professionele team dansleerkrachten bestaat uit:

 • Rebecca Fokkema (hedendaagse en klassieke dans EINSTEIN Atheneum)
 • Stéphanie Dequin (modern-jazz)
 • Lotte Ghyssaert (hedendaagse dans en repertoire)
 • Gwen Hamerlijnck (hedendaagse dans)
 • Eva Rodenburg (improvisatie/compositie)
 • Anneke Bosmans (klassieke dans)
 • Isalie Van Heyste (klassieke dans)
 • Lenka Jarosikova (klassieke dans)
 • Dieter Defurne (hedendaagse dans, improvisatie en artistieke coördinatie)

Onze dansopleiding wordt gepeterd door Alain Platel en zijn Les Ballets C de la B, waarmee we dan ook nauw samenwerken.

Stacks Image 9991

Jazz en Popmuziek

Onze leraren jazz & pop kom je niet alleen op school tegen maar ook op alle grote podia en festivals en op tv.

We vermelden hier maar een paar 'sterren op de lesvloer': Andy Declerck (The Smoky Midnight Gang), Eric Melaerts (Clouseau, Jean Blaute, ...), Isolde Lasoen (Daan, Isolde et les Bens), Maarten Standaert (Gabriel Rios, Arid), Toni Vitacolonna en Jeroen Van Malderen (Brussels Jazz Orchestra)...

In de eerste graad van het EINSTEIN Atheneum kun je in de richting muziek al volop met jazz en pop aan de slag naargelang je keuze. In het KSO wordt je gekozen hoofddiscipline (zang / instrument / andere) anderhalf lesuur per week INDIVIDUEEL onderwezen. Je volgt daarnaast nog een half uur tweede instrument. Vanaf de derde graad worden ook de klassikale muziekvakken gespecialiseerd en krijg je vakken als Jazztheorie, Jazzmuziekleer, Eartraining, Close Harmony, ...
De samenspelgroepen zijn enorm talrijk en veelzijdig: intieme jazzcombo's, grote coverbands, funk & latin ensembles, rockbands en het niet te versmaden, enige echte MUDA Jazz Orchestra.

De voortdurende successen van onze leerlingen jazz en popmuziek zijn een lust voor oog en oor.

Stacks Image 10089
Individuele les bij en dagelijks contact met top-lesgevers garanderen het beste artistiek onderwijs.

Instrumentkeuze JAZZ/POP
accordeon - altviool - basgitaar - bugel - cello - contrabas - dwarsfluit - (elektrische) gitaar - harp - klarinet - piano - mondharmonica - saxofoon - slagwerk - trombone - trompet - viool

Jazz zang
Het MUDA staat er om bekend dijken van stemmen af te leveren. Lesgevers zijn Elke Bruyneel (Lucy and the Birds) en Jonas Cole.

Songwriter
Een heel eigentijdse en veelzijdige studierichting, met het accent op creëren, zingen en begeleiden

Arrangement & Productie
Dieper inzicht in de geheimen van de jazzharmonie, arrangeren en orkestreren, gesofisticeerde muzieknotatie- en editing-software gebruiken

Jazzharp?
Jawel. Leraar is niemand minder dan 'Belgium's Princess of the Harp' Martine Rouquart AKA Janu. Op je repertoire staan zowel jazz improvisatie en begeleiding als uitstapjes naar de wereldmuziek.

Mondharmonica
Er wordt chromatische mondharmonica gegeven op het MUDA, zodat je van een volwaardige jazzopleiding kunt genieten.


Muziektheater

Het MUDA introduceerde een aantal jaren geleden het apart inrichten van de discipline musical-zang, aangezien wij sterk geloofden in de nood aan het aanleren van stemgebruik en repertoire op een heel andere manier nog dan voor klassieke zang of jazz en pop. Inmiddels zijn we zover dat we Musical geïmplementeerd hebben in een volwaardige opleiding Muziektheater.
Je krijgt anderhalf uur INDIVIDUELE zangles per week en een half uur begeleidingspraktijk.
Verder volg je ook klassieke dans, jazzdans en de vakken lyriek en drama waarin bijzonder veel aandacht wordt besteedt aan het acteren.

NIEUW vanaf volgend schooljaar 2017-2018 is dat je in het EINSTEIN Atheneum al vanaf het eerste jaar kunt starten met Musical. Naast een uurtje zang krijg je ook een uur dans en een uur drama.

Stacks Image 10093
Het MUDA is de enige 'kunsthumaniora' in Vlaanderen met een volwaardige musical-opleiding vanaf het prille begin

Je lesgevers voor je hoofdvakken zijn Elisabeth Herman (zang, lyriek) en Stéphanie Dequin (dans).


Het MUDA is van jou

In het KSO ben je een vlijtige, ambitieuze artiest-in-spe. Muzikanten hebben een zeer brede muzikale smaak, ze zijn verliefd op hun instrument en kunnen er niet afblijven. Dansers zijn op een niet-ijdele maar zeer bewuste manier met hun lichaam bezig en ontwikkelen een grote openheid voor alle kunstvormen waar ze op school mee te maken krijgen. Er wordt hoe dan ook heel veel begeestering van je verwacht. Je sluit geen anderen uit, meer nog, mede-leerlingen moeten bij jou terecht kunnen. Het MUDA is van jou, en dat betekent dat je op alle manieren zorg draagt voor jezelf, voor de ander, voor je leraren, voor de school. Je bent ook ten allen tijde bereid om - buiten de schooluren om - mee te werken aan optredens en actief deel te nemen aan concert- en museabezoek, culturele uitstappen enzovoort. En tenslotte - voor welke kunstdiscipline je ook kiest - je blijft altijd een leerling secundair onderwijs en dat betekent dat je geen enkel schoolvak links laat liggen. Ook 'met het koppie' vraagt onze school namelijk van jou intelligentie en creativiteit: nagenoeg 90% van onze afgestudeerden gaan na het MUDA verder voor masterstudies in het hoger kunstonderwijs, de andere gaan voor een bachelor in totaal iets anders of zelfs voor universitaire studies.
Alle leerlingen zijn natuurlijk uniek, maar wij merken dat onze leerlingen - ook de jongsten - vaak over een heel bijzondere persoonlijkheid beschikken. Creatieve geest en 'leerstoornis' worden natuurlijk heel snel in één adem genoemd, maar daar gaan wij liever op onze manier mee om. Zolang je maar verstandig, gedreven en wijs bent, dan ben je heel erg welkom in onze grote familie, waar je gelijkgestemde broertjes en zusjes van over heel Vlaanderen en daarbuiten tegenkomt, zowel op school als op het internaat.

Het KSO: een lelijk eendje?

Vandaag volgt slechts 2,13% van het totaal aantal leerlingen in het secundair onderwijs een opleiding in het Kunst Secundair Onderwijs. Er leven wellicht nog veel misverstanden bij de ouders en hun kinderen omtrent deze minst gekende onderwijsvorm. Ten onrechte:
Uit de Onderwijsspiegel 2016, het jaarlijks rapport van de onderwijsinspectie, blijkt dat in het voltijds secundair onderwijs de leerlingen van het KSO zich het best voelen op school. Het KSO scoort hoog op het gebied van tevredenheid, betrokkenheid, zelfwaardegevoel, sociale relaties en pedagogisch klimaat. Zo hebben de leerlingen van het KSO, meer dan leerlingen in de andere onderwijsvormen, het gevoel dat ze hun eigen mening kunnen uiten. 82% van de KSO leerlingen komt graag naar school en vindt de leerstof meestal interessant. 64% voelt zich gewaardeerd door de leerkrachten. Ook hier scoort het KSO beter dan de andere onderwijsvormen. Ten slotte zegt 88% nooit gepest te zijn.

Op zijn minst indrukwekkend is het volgende cijfer; jaarlijks stromen meer dan 90% afgestudeerden in het KSO door naar het hoger onderwijs.

En dit krijg je van ons

Maak kennis met onze volledig 'competentiegerichte leeromgeving':

 • We houden de klasgroep zo klein mogelijk naargelang het vak, en je krijgt zoveel mogelijk individueel onderwijs.

 • De algemene en kunstbeschouwelijke vakken zorgen op zo'n manier voor je intellectuele ontwikkeling dat ze ook een brede kijk op de wereld en een zelfstandige, analytische en kritische geest stimuleren.

 • Je krijgt een intensief lesprogramma met het hoogst mogelijke aantal uren artistieke vakken, gegeven door top-docenten, waar ook voorbereiding op optredens een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

 • Tijdens projectdagen werk je aan de voorbereiding van een groot spektakel, volg je masterclasses en workshops, of werk je rond een bepaald maatschappelijk of cultureel thema.

 • Nergens anders kun je meer levensechte podiumervaring opdoen, en dat heel regelmatig in samenwerking met andere kunstdisciplines en grote namen uit het wereldje. Er wordt véél opgetreden en we rekenen op jou om te schitteren in de aangenaam drukke MUDA | Kunstencentrum seizoensagenda. We hebben daarvoor onze eigen, goed uitgeruste podia en zelfs een jazzcafé.

 • Het Kunstencentrum is een 'tempel vol artistieke vibes' die je in contact brengt met een rijkdom aan professionals en partners die mee kunnen bouwen aan jouw artistieke toekomst.

 • Je curriculum zal steeds worden aangepast aan eigentijdse tendensen en wat de toekomst van je vraagt. We streven daarom zowel in muziek als dans naar onbeperkte maar verantwoorde mogelijkheden op vlak van instrumentkeuze, muziekstijlen, extra facetten van de dans enzovoort...

Stacks Image 10256
"Mijn dochter Emma heeft een zeer gedegen en prettige opleiding genoten aan het MUDA, in de zangklas van Philipe Wesemael.
Vorig jaar 2015-2016 behaalde ze met grote onderscheiding de Bachelor in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium Gent, in de klas van Hendrickje Van Kerckhove.
Deze zomer werd ze finaliste op de internationale zangwedstrijd te Sulmona (Italië). In november werd ze derde op de zangwedstrijd Triomf van de Kunst te Brussel."
Lucien Posman
Componist, voormalig artistiek hoofddocent aan het Koninklijk Conservatorium van de School of Arts, Hogeschool Gent. Werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Vader van oud-leerlinge Emma.